5 Mart 2015 Perşembe

Sınavlar Arifesi

Sınavlar Arifesi                     

Önümüzdeki günler, sınavlarla geçireceğimiz yoğun günler olacak. Çeşitli yaş gruplarında ki öğrencilerimiz “hayatımın sınavı” diyerek girecekleri sınavlarda ter dökecekler. Bilmezler ki hayatlarında ki sınavlar uzun bir süre bitmeyecek.
Çocuklarımızın büyük beklentilerle girdikleri sınavlarda ki kendi paylarına düşen pasta dilimi her geçen gün küçülmekte ne yazık ki. Anlayacağınız zor süreçlerin arifesindeler onlar.
Burada üzerinde durmak istediğim, sınav öncesi ve sınav sonrası süreçler.
Uzun çalışma dönemleri sonrasında hazırlanılan sınavlar öncesindeki umutlar, yerini sevinçlere veya hayal kırıklıklarına bırakacak. Yaşanan sevinçler de hüsranlar da yaşamın bir parçası. Yaşanılacaklar, yaşamla iç içe olan duygular aslında.
Sınav öncesinde sağlıklı çalışma dönemi geçirerek sınavlara hazırlanan öğrencilerimizi bekleyen en önemli sorun, öğrencilerimizin büyük çoğunluğunda gözlemlenen sınav kaygısıdır.
Sınav kaygısı başlı başına o dönem içerisinde, endişe veren bir sağlık problemi olarak gözlemlenmekte öğrencide. Çalışmasına rağmen, başaramayacağını düşünerek ruhsal yönden yıkıma uğramakta ve başarısızlık sonrasını dünyanın sonu olarak görmektedir. Yapılması gereken, okul veya gidiyorsa dershanelerin rehberlik servislerinden yardım almaları, onların sağlıklı bir şekilde sınav süresini geçirmeleri bakımından önemlidir. Aksi taktirde sınav stresi, başlı başına sınavın başarısını dinamitleyen bir faktördür.
Burada ailenin tutumu da çok önemlidir. Çocuklarımız sınavlara hazırlanırken, ailelerin bu süreci kontrollü bir biçimde ve bilinçli olarak katkıda bulunmaları gerekmektedir. Sağlanılan bu katkıyı başarıları için gerekli buluyor ve bu noktayı çok önemsiyorum. Bir çok ailede gözlemlediğim, çocuklarını sınavlara hazırlamayı kendilerine görev edinerek, çocuklar üzerinde aşırı baskı uyguladıklarıdır.
Velilerin iyi niyetlerle göstermiş oldukları bu aşırı duyarlılık, belli bir süre sonra çocuklarımızda ters etki yaratmakta ve büyük bir strese neden olmaktadır. Bir şeyin kararı iyi tutturulursa sonuç o kadar güzel olur. Biz toplum olarak orta kararda hareket etmesini çok fazla beceremiyoruz galiba. Aşırı ilgi yada ilgisizlik gibi uç noktalarda hareket etme alışkanlıklarımızdan bir türlü vazgeçemiyoruz.
Biliniz ki ; belli sorumlulukları çok küçük yaşlarda kazandırdığınız çocuklarınız en az sizin kadar geleceklerini düşünebilir ve o yönde hareket edebilirler. Onların sizden istedikleri sadece, onlara güvendiğinizi hissettirecek desteği vermeniz. Şartlar her ne olursa olsun, onları çok sevdiğinizi hissettirerek, başarılarını etkileyecek bir çok olumsuz faktörlerden arındırabilirsiniz.
Evlatlarınızın başarılarında veya başarısızlıklarında yanlarında olup, geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini izlemeniz bu kısa yaşam diliminde payınıza düşen en güzel anlar olacaktır.

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşça ve dostça kalın.

 
Vildan Poyraz Coşkun
26.03.2012
Yazı No: 22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder